Skip to main content

Kohti tehokkaampaa ja yksilöllisempää työtä nuorten parissa

 

Nuorten ohjaus- ja koulutuspalvelut Nuohko on moderni, joustava ja ketterä yritys, joka on erikoistunut tukemaan nuoria haastavissa elämäntilanteissa. Varsinais-Suomen ja Satakunnan hyvinvointialueilla sekä Helsingissä toimiva Nuohko tarjoaa syrjäytyneille tai syrjäytymisvaarassa oleville nuorille henkilökohtaista ja yksilöllisesti räätälöityä koulutus- ja ohjauspalvelua yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

Nuohkon ydinosaamista on tukihenkilötyö, joka keskittyy erityisesti oppimiseen liittyvien ongelmien ratkaisemiseen. Yrityksen vahvuuksia ovat laaja pedagoginen osaaminen sekä oppimisjärjestelyihin liittyvän lainsäädännön tuntemus. Näiden avulla Nuohko auttaa nuoria rakentamaan kestävää pohjaa tulevaisuudelle.

Mistä kaikki alkoi?

Nuohkon perustaja ja toimitusjohtaja Mikko Rytsä on kasvatuksen asiantuntija, jolla on yli 15 vuoden kokemus erityisluokanopettajana toimimisesta. Hän on työskennellyt yli kymmenen vuotta lastensuojelun erityisyksikössä sijaishuollon parissa ja kehittänyt ratkaisuja koulunkäynnin ja oppimisen haasteisiin nuorten kanssa, jotka vaativat poikkeuksellisia opetusjärjestelyjä. Nuohkolla Rytsä toimii operatiivisen roolinsa ohella päivittäisessä tukihenkilötyössä.

Idea Nuohkon toimintaan syntyi Mikon pitkän opettajauran aikana, hänen työskennellessään nuorten sijaishuoltoyksikössä sekä joustavassa perusopetuksessa (JOPO). Perinteiset lastensuojelun ratkaisut eivät aina olleet nuorten parhaaksi ja Mikko näki haasteita erityisesti nuorten koulunkäynnin tukemisessa.

Ajatus tehokkaammasta toimintamallista syntyi ja yhdessä entisen esihenkilönsä kanssa hän alkoi kehittää ideaa uudenlaisesta tavasta auttaa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Lopulta vuonna 2022 Mikko päätti jättää päivätyönsä ja keskittyä täysin Nuohkon rakentamiseen.

Toiminnan kasvu ja sote-uudistus

Nuohkon toiminta alkoi ennen sote-uudistusta, jolloin palveluiden järjestäjinä toimivat kunnat ja kaupungit. Vuonna 2023 siirtyminen hyvinvointialueiden, kuten Varhan, järjestelmiin toi uudistuksia, jotka haastoivat koko toimialaa ja sen käytänteitä. Nuohko on kuitenkin pysynyt ajan hermolla ja on toiminnallaan onnistunut erottumaan edukseen, osaltaan siksi, että palvelu kohdistuu usein tilanteisiin, joissa perinteiset ratkaisut eivät ole toimineet.

Nuohko on päässyt laajentamaan toimintaansa Varhan hyvinvointialueesta jo Helsinkiin ja Satakunnan hyvinvointialueelle. Lähitulevaisuudessa toiminta jatkaa kasvamistaan myös muualle Suomeen, kuten Länsi-Uusimaalle ja Etelä-Pohjanmaalle.

Ytimessä ajatus nuorten kohtaamisesta yksilöinä

Nuohkon ytimessä on ajatus yksilöllisyydestä ja asiakkaan tarpeista lähtevästä toiminnasta. Jokainen nuori on ainutlaatuinen, eikä palveluita voida rakentaa valmiiksi räätälöityinä paketteina. Moni Nuohkon nuorista päätyykin Nuohkon asiakkaaksi juuri siinä kohdassa, kun kaikkea muuta on jo kokeiltu.

”Emme halua syyllistyä siihen, että meillä olisi valmiiksi jokin tietty palvelu valmiiksi räätälöitynä kaikille. Nuorten kanssa työskentely on todella herkkää ja yksilön kunnioituksen tulee olla keskiössä. Tilanteet ovat hyvin moninaisia, eikä yhdenkään nuoren tilannetta voi pitää itsestäänselvyytenä niin, että ”edellisen kanssa on tehty näin, joten nytkin tehdään näin”. Me todella arvostamme nuorta yksilönä.” Mikko kuvailee Nuohkon toimintaa.

Nuohkon työ perustuu tiiviiseen yhteistyöhön sosiaalitoimen, koulujen, oppilashuollon ja perheiden kanssa. Käytännössä jokaiselle nuorelle luodaan henkilökohtainen palvelupolku, jossa sitoudutaan käymään koulua ja järjestetään koulunkäynti sen mukaan, mihin nuori pystyy. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi koulunkäynnin kuormituksen keventämistä, kunnes nuori pystyy osallistumaan täysipainoisesti koulutyöhön. Tavoitteena on aina tukea nuorta omalla polullaan niin, että lastensuojelun asiakkuutta ei enää tarvita, vaan nuori löytää oman elämänsä suunnan ja pääsee takaisin normaaliin arjen rytmiin.

Vaihtoehtoinen lähestymistapa perinteiselle lastensuojelutyölle

Nuohkon toimintatavat poikkeavat perinteisestä lastensuojelutyöstä usealla tavalla. Nuohko muun muassa pyrkii välttämään tapaamisia toimistoissa tai muutoin etäytymistä nuorten arjesta. Sen sijaan tapaamiset järjestetään mahdollisuuksien mukaan kotona, julkisissa tiloissa tai muissa luonnollisissa ympäristöissä. Näin luodaan aito yhteys perheisiin ja tuetaan nuoren arkea mahdollisimman sujuvasti siellä, missä se todella tapahtuu.

Myös yhteinen tekeminen nuorten kanssa on perinteisestä poikkeavaa. Nuohkolla on ympärillään useita yhteistyökumppaneita, jotka mahdollistavat nuorille ainutlaatuisia elämyksiä ja kokemuksia, joiden myötä nuori voi löytää uuden kiinnostuksen harrastukselle tai jopa tulevaisuuden ammatiksi.

Henkilöstö ja yhteistyökumppanit avainasemassa

Mikko Rytsä kuvailee henkilöstön ja yhteistyökumppaneiden olevan suuressa roolissa Nuohkon menestyksessä. Työntekijöiden valinnassa korostetaan paitsi ammatillista pätevyyttä myös sopivuutta nuorten kanssa työskentelyyn. Yhteistyökumppanit taas ovat avainasemassa, kun puhutaan uusien kokemusten tarjoamisesta nuorille.

”Yhteistyökumppanimme ovat hyvin ainutlaatuisia. Olemme todella kiitollisia yhteistyökumppaneillemme siitä, miten he haluavat kantaa sosiaalista vastuuta yhdessä kanssamme.” Rytsä kuvailee. ”Tukihenkilötyö on usein koulunkäyntiin liittyvää, joten se vaatii rinnalleen toiminnallista tekemistä. Monilta nuorilta puuttuu arjestaan tällainen toiminnallisuus. Arki on paljon kotona ja tietokoneella olemista. Yhteistyökumppanimme ovat mahdollistaneet sellaisia elämyksiä, joita nuoret eivät ole välttämättä koskaan aiemmin päässeet kokemaan. Tällaiset kokemukset ovat nuorelle hyvin tärkeitä ja vahvistavia tilanteita.”

Kohti tulevaisuutta

Tulevaisuudessa Nuohkon tavoitteena on jatkaa ja kehittää laadukkaan, yksilöllisen palvelun tuottamista. Yrityksen toimintamalli on osoittautunut tehokkaaksi ja tulokselliseksi. Mikko Rytsä korostaa, että palvelun päätavoitteena on tukea nuorta niin, että hän pärjää itsenäisesti. Tämä näkyy erityisen konkreettisesti tilanteissa, joissa nuoren lastensuojeluasiakkuus voidaan päättää kokonaan.

”Ihan tässä kahden viikon sisälläkin meillä on ollut kaksi nuorta, joiden lastensuojeluasiakkuus on purettu. Tämä tarkoittaa meidän alallamme ultimaattista onnistumista. Molemmilla nuorilla oli taustalla pitkät lastensuojeluasiakkuudet, mutta tällä hetkellä he käyvät toista astetta ja koulunkäynti on muuttunut säännölliseksi. Nuorten poissaolot ovat pudonneet minimiin, arvosanat ovat kehittyneet huimasti ja uusia kavereitakin on löytynyt koulusta.”

Vaikka työ vaatii paljon sopeutumista, kertoo Rytsä sen olevan myös palkitsevaa. Positiivinen palaute nuorilta, heidän perheiltään ja yhteistyökumppaneilta kannustaa jatkamaan.

Lämmin palaute työn voimavarana

Nuohko on lyhyessä ajassa saanut paljon kiitosta uudenlaisesta, totutusta poikkeavasta palvelumallistaan. Myös Mikko Rytsä kuvailee ensimmäisiä toimintavuosia  onnistuneiksi ja odottaa innolla tulevaa. ”On ollut ilo nähdä, kuinka nuorten elämä muuttuu parempaan suuntaan, ja samalla kehittää toimintamallia, joka tuo aidosti muutosta ja säästää yhteiskunnan resursseja,” hän kertoo.

Yrittäjyyteen lähteminen oli Rytsän mukaan päätös, johon hän on ollut todella tyytyväinen:” Olen viihtynyt yrittäjänä oikein hyvin ja minulla on kova into päällä. Totta kai tässä työssä, kuten kaikissa muissakin, tulee vastaan haastavia tilanteita, mutta olen silti todella tyytyväinen siihen ratkaisuun, mikä tuli aikanaan tehtyä.”.

Rytsän mukaan Nuohkon toiminnan onnistumista mittaa parhaiten nuorten edistysaskeleet. Kun nuori itse pystyy sanallistamaan kokemuksiaan positiivisesti, on se suurin mahdollinen kiitos. Hyvä palaute kouluilta, sosiaalityöntekijöiltä ja perheiltä osoittaa, että Nuohkon malli todella toimii.